Jelentés a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter tevékenységének környezeti hatásairól 2014

Projektgazda: InnoGeo Nonprofit Közhasznú Kft
A projektet kidolgozta: InnoGeo Nonprofit Közhasznú Kft
Pályázat címe: Geotermikus kutatás-fejlesztés a Dél-alföldi termálvízbázisok fenntartható kitermelése érdekében – dinamikus vízkészlet-modellezés, homokkőbe történő visszasajtolás és fenolmentesítő-technológia fejlesztés
A projekt közvetlen célja, hogy a magyarországi geotermikus hévíz- és hő-hasznosítási beruházási projektek három legfontosabb akadályozó tényezőjét tudományos, kutatási-, és technológia-fejlesztési tevékenységekkel megszűntessük, általában elősegítve ezzel a geotermális energiahasználat fenntartható expanzióját, és közvetlenül, technológia-fejlesztéssel támogatva a Dél-Alföldön tervezett geotermikus beruházások megvalósulását. Ezen keresztül célunk, hogy Magyarország energiastruktúra-váltásában a geotermikus energia kitermelése gazdaságosabbá váljon, a technológiák hatékonysága, üzembiztonsága javuljon, és így az energia kommunális, ipari, mezőgazdasági és erőművi hasznosítása új területeken indulhasson meg.
1. Projektfeladat: A használt termálvíz homokkőbe történő visszasajtolás technológiai know-how és szolgáltatáscsomag” és adaptálhatóságának kidolgozása terület-specifikusan a felső-pannon hévíztárolók kőzettani, hidrodinamikai és hőtranszport tulajdonságainak megfelelően.
2. Projektfeladat: Piacképes és környezetbarát kémiai eljárás kidolgozása a használt termálvizek szerves szennyezőinek eltávolítására – fenolmentesítés nanostrukturált anyagok előállításával
A projekt állapota: folyamatban
A projekt környezeti hatása: a projekt célja a termálenergia felhasználás környezeti hatásainak csökkentése, a lebonyolítás során különösebb hatással nem kell számolni.

CsatolmányMéret
PDF ikon kornyezetegeszsegugyi_kockazat_2014.pdf259.61 KB

Lépjen be a Geotermikus Klaszterbe

Csatlakozzon Ön is a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter partnerhálózatához és vagyen rész termálenergetikai projektjeinkben szakértőként, kivitelezőkét, vagy kutatóként.

Érdekel

Ha nem óvjuk meg vízbázisainkat, a termálenergetikai lehetőségeinket is tönkretesszük.

Dr. Kóbor Balázs
InnoGeo Kft.